Geschiedenis muiswetenschap

Inleiding

Al heel lang worden er dierproeven gehouden. Ongeveer 500 jaar voor Christus deden Griekse filosofen al dierproeven. In de loop der jaren is er veel veranderd als het om dierproeven gaat. In dit album wordt wat meer over de geschiedenis van dierproeven verteld.

daan1
Proefmuis
Bron:
http://dierproeven.webklik.nl/page/geschiedenis

De eerste dierproeven

Zoals ik al eerder vermeldde werden al rond 500 v. Christus dierproeven gedaan. Deze proeven werden gedaan omdat onderzoekers wilden weten hoe de verschillende organen eruit zagen en waar de organen zich in het lichaam bevonden. Ook wilden ze geneeskunde beoefenen.

Onderzoek naar geneeskunde werd door de Grieken in de tempel van genezing verricht; het Asklepeon. Ze hadden ontdekt dat bepaalde symptomen (verschijnselen bij een ziekte) altijd tegelijkertijd voorkomen. Ook hadden ze bepaalde middeltjes gevonden die zorgde  voor rust en pijnverlichting.

 daan2

                       Griekse Vlag
 Bron:
http://boinnk.nl/blog/40302/griekse-regering-zoekt-faillissement/griekse-vlag-2/
daan3

                       Het Asklepion
Bron:
http://thebears.home.xs4all.nl/Hippocrates.htm

Wet van dierproeven in Nederland

Pas in 1881 werd het gebruik van dierproeven voor het eerst in Nederland in het kabinet besproken. Er werd toen een wet gemaakt die het opzettelijk mishandelen van dieren strafbaar maakte. Bij dierproeven echter is mishandeling veel lastiger vast te stellen. Daarom is daar toen niets in de wet over opgenomen.

In 1907 stelde een groep deskundigen voor om maatregelen te nemen en vergunningen te vragen die zouden moeten zorgen voor een goede behandeling van proefdieren. Het kabinet had echter een groot vertrouwen  in de onderzoekers en hoe zij dieren behandelden en daarom is de wet er toen niet gekomen.

In 1977 is er uiteindelijk toch een wet gekomen om voor een goede behandeling van proefdieren. De wet heet de Wet op proefdieren(WOD). Deze wet was veel strenger over gebruikm van proefdieren dan vergelijkbare wetten in andere landen. In Nederland mogen sinds die wet geen proeven met mensapen worden gedaan.  In 2002 zijn er een paar aanpassingen aan de WOD gemaakt. Zo is bijvoorbeeld onderzoek met mensapen verboden geworden.

daan4
Bron:
http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/31389_wet_dieren

daan5
                 Mensaap (Orang-Oetang)
                                       Bron:
http://shop.p-plus.nl/artikel.php?IK=1493

Bronnen

Daan

Plaats een reactie